Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ...ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατέχει η Ελλάδα στην κατανάλωση νερού ανά κάτοικο, σύμφωνα με έρευνα ολλανδικού πανεπιστημίου .


Πιο συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πίσω από τις ΗΠΑ, με σχεδόν 400 κυβικά μέτρα νερό να αναλογούν σε κάθε κάτοικο της χώρας μας ετησίως, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 240 κ.μ. ετησίως.


Σύμφωνα με την έρευνα, η υψηλή κατανάλωση νερού συμβαδίζει με τη ζήτηση ενέργειας.


Έτσι, οι ΗΠΑ, οι χώρες της Ευρώπης και η Ρωσία είναι στην πρώτη γραμμή της χρήσης νερού.


Αυτό που διαφέρει ωστόσο και προκαλεί εντύπωση, είναι η πολύ αυξημένη καταγραφή των μεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, γεγονός που οφείλεται στον ιδιαίτερα υδροβόρο γεωργικό τομέα, τις κλιματικές συνθήκες και την υψηλή σχετικά κατανάλωση.


Την ίδια ώρα, χάνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες λόγω των απαρχαιωμένων αρδευτικών συστημάτων και της λανθασμένης νοοτροπίας των ελλήνων καταναλωτών.


Η μεγάλη σπατάλη πάντως γίνεται στον αγροτικό τομέα, καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα το νερό που καταναλώνει η χώρα μας συνολικά είναι 25,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Gm3) το χρόνο, από τα οποία μόλις τα 0,83 Gm3 χρησιμοποιούνται στον οικιακό τομέα.


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τη Μεσόγειος SΟS και τον ΣΚΑΪ,έχουν ανοίξει το διάλογο για το θέμα, προτείνοντας τρόπους για την εξοικονόμηση νερού.


Οι υπογραφές συγκεντρώνονται ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: