Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

οι Ελληνες χρηστες


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2007, ανέλυσε και αξιολόγησε τη χρήση των νέων τεχνολογιών κατά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση και περιφέρεια, διαμορφώνοντας το προφίλ των Ελλήνων χρηστών.


Σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητηρίου, οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία στη χρήση του Internet, ωστόσο μειώνεται η απόκλιση ανδρών-γυναικών.


Συγκεκριμένα, οι άντρες εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης υπολογιστή (45,1%) και Διαδικτύου (36%) από τα αντίστοιχα των γυναικών (32,8% και 24%).


Ωστόσο, στις νεαρές ηλικίες δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανδρών και γυναικών.


Επίσης, πολύ υψηλό είναι το επίπεδο χρήσης των νέων τεχνολογιών στις νεαρές ηλικίες, με τις ηλικίες 16-24 να προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης, ενώ σημαντικά υστερούν οι ηλικίες 35+.


Οι κύριοι λόγοι χρήσης του Διαδικτύου στις ηλικίες 16-24 ετών είναι η ψυχαγωγία και επικοινωνία, ενώ οι ηλικίες 25-54 αξιοποιούν το Internet σε επίπεδο χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με ταξίδια και διαμονή, για παραγγελία αγαθών υπηρεσιών, καθώς και για τη διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών.


Παράλληλα, καταγράφονται υψηλά ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, με τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών να εμφανίζουν καθολική σχεδόν χρήση Η/Υ και Διαδικτύου (91% και 87% αντίστοιχα).


Τέλος, παρατηρείται ανοδική τάση χρήσης των νέων τεχνολογιών σε όλη την επικράτεια.


Τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση Διαδικτύου εμφανίζονται στις Περιφέρειες Αττικής (41,2%), Νοτίου Αιγαίου (31,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (29,7%).

πηγη
boussias,
Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: