Υπάρχει μια νέα μελέτη -της εταιρίας IDC (αναλυτές), επιχορηγούμενη από την EMC (εταιρία ανάπτυξης και διάθεσης τεχνολογίας υποδομών πληροφορικής)- η οποία μας πληροφορεί ως προς κάτι το τουλάχιστον αξιοσημείωτο: Το ψηφιακό σύμπαν έχει σχεδόν ξεπεράσει κάθε «προγνωστικό» για το μέγεθός του.
Αυτό, με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί και να υπάρχουν περισσότερα ψηφία στο ψηφιακό σύμπαν απ’ όσα είναι τα αστέρια στο συμβατικό. Αυτό όμως που σίγουρα ισχύει είναι ότι συνεχίζει διαρκώς να επεκτείνεται.
Για παράδειγμα, με μέγεθος 281 δισεκατομμύρια gigabytes (281 exabytes), το ψηφιακό σύμπαν κατά το 2007 ήταν τελικά 10% μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια η αύξησή του αναμένεται να δεκαπλασιαστεί.
Τώρα, πού μπορεί να οφείλεται αυτή η διόγκωση; Η έρευνα την οποία εξετάζουμε υποστηρίζει πως αυτή η αλματώδης αύξηση του ψηφιακού σύμπαντος οφείλεται σε εμάς τους ίδιους. Οσο πιο πολλές φωτογραφίες «ανεβάζουμε» στο Διαδίκτυο, όσο πιο πολλά σχόλια προσθέτουμε στα αγαπημένα μας blogs, όσο πιο πολλά προφίλ μας δημιουργούμε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τόσο πιο μεγάλο γίνεται το ψηφιακό μας σύμπαν.
Δεν είναι όμως μόνο όλα όσα με τη θέλησή μας προσφέρουμε στο Διαδίκτυο που βοηθούν στην περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη. Υπάρχει και κάτι, που το «χαρίζουμε» άθελά μας και δεν είναι άλλο από την ψηφιακή μας σκιά.
Οπως ήδη είπαμε, ο καθένας από εμάς συμμετέχει ενεργά και ποικιλοτρόπως στη συνεισφορά δεδομένων. Είτε αφήνοντας τα διαδικτυακά, ψηφιακά του… αποτυπώματα -σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, blogs, forums, emails, κ.λπ.- είτε με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, πιστωτικών καρτών.
Οποιος όμως νομίζει ότι αυτή η εκούσια συνεισφορά είναι και η μοναδική μας στο διαδικτυακό σύμπαν, κάνει μεγάλο λάθος. Γιατί, χωρίς να το γνωρίζουμε, προσφέρουμε πολύ περισσότερα… Στο πόρισμα της έρευνας του IDC επισημαίνεται η -επίσης γρήγορα αυξανόμενη και αναπτυσσόμενη- παθητική συνεισφορά μας, ονόματι «ψηφιακή σκιά» (αγγλιστί digital shadow), η οποία ουσιαστικά αφήνει στοιχεία για εμάς στο κυβερνοδιάστημα.
«Στην ανανεωμένη μελέτη ανακαλύψαμε ότι μόλις μισό περίπου από το ψηφιακό μας αποτύπωμα σχετίζεται με τις ατομικές μας πράξεις -όπως η λήψη φωτογραφιών, η αποστολή emails, τα τηλεφωνήματα μέσω ψηφιακών δικτύων», υποστηρίζει ο John Gantz, Chief Research Officer και Senior Vice President της IDC, «το υπόλοιπο μισό είναι αυτό που αποκαλούμε ‘‘ψηφιακή σκιά’’, δηλαδή πληροφορίες που αφορούν εμάς -ονόματα σε αρχεία οικονομικού περιεχομένου, ονόματα σε λίστες διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχεία επισκεπτών σε ιστοσελίδες ή φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας σε αστικά κέντρα ή αεροδρόμια.
Για πρώτη φορά η ψηφιακή σκιά ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερη από την ψηφιακή πληροφορία που δημιουργεί συνειδητά ο ίδιος για τον εαυτό του».Δηλαδή, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε κάποιο site στο Διαδίκτυο, αφήνουμε τα ίχνη μας συμβάλλοντας και πάλι στην περαιτέρω διεύρυνση του ψηφιακού σύμπαντος.
Φυσικά, δεν πρέπει και να ξεχνάμε ότι τις ακούσιες συνεισφορές αυτές κάποιος τις συλλέγει (για παράδειγμα, τα τμήματα πληροφορικής διαφόρων εταιριών) και αυτός ο κάποιος φέρει και την ανάλογη ευθύνη για την όποια χρήση τους. Για την ασφάλεια, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την αξιοπιστία και το σύννομο των πληροφοριών.Πάντως, όταν αυτοί οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας τηρούνται προσεκτικά, η «ψηφιακή σκιά» δεν αποτελεί απαραιτήτως αρνητικό παράγοντα, αφού μπορεί και να μας διευκολύνει. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αφήνοντας τη «σκιά» μας στο amazon, δίνουμε την ευκαιρία στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα να μας προτείνει μελλοντικά βιβλία που ενδεχομένως μας ενδιαφέρουν. Και αυτή είναι μια μόνο περίπτωση…
Μειονεκτήματα και… απορρίμματα
Η έρευνα της IDC μάς φέρνει προ των ευθυνών μας, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι και λίγες. Η αύξηση αυτή των ρυθμών ανάπτυξης δημιουργεί και τα ανάλογα ηλεκτρονικά απορρίμματα.Τα eWaste, όπως αποκαλούνται, συσσωρεύονται με ρυθμούς άνω του ενός δισεκατομμυρίου συσκευών το χρόνο, με αιχμή του… δόρατος τα κινητά τηλέφωνα, τις προσωπικές ηλεκτρονικές ψηφιακές μηχανές και τους υπολογιστές.Μέχρι το 2011 μάλιστα, που σε αυτόν το σωρό σκουπιδιών, λόγω των ψηφιακών τηλεοράσεων και του Blu-Ray, θα συμπεριλαμβάνονται οι αναλογικές τηλεοράσεις, τα αναλογικά βίντεο και τα DVD, υπολογίζεται ότι ο όγκος των απορριμμάτων θα διπλασιαστεί.Εκτός από αύξηση απορριμμάτων, όμως, στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση κατανάλωσης ενέργειας, με τις γνωστές συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία.
αντιγραφή από άρθρο της ΝΤΑΡΑΔΗΜΟΥ ΑΡΕΤΗΣ στονΕΤ
1 σχόλιο:
afto me ta apporimmata ligoi to katanooun, les kai den iparhoun
Δημοσίευση σχολίου