Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

οι ... "ορκισμένες παρθένες" της Αλβανίας


Σε ορισμένα μέρη της Αλβανίας, κυρίως στο βορρά, ορισμένες οικογένειες ακολουθούν έναν ιδιότυπο κώδικα ηθικής, το κανούνι.


Το κανούνι δεν είναι κάποιο θρησκευτικό έγγραφο, αλλά όσοι το ασπάζονται το ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια.

Βάσει αυτού, οι οικογένειες πρέπει να έχουν πατριαρχική δομή (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι όλος ο πλούτος κληρονομείται από τους άνδρες της οικογένειας) και πατρογονική, δηλαδή αμέσως μετά το γάμο, η γυναίκα μετακομίζει στο σπίτι της οικογένειας του συζύγου της. Οι γάμοι κανονίζονται από γεννησιμιού των παιδιών ή στην τρυφερή βρεφική ηλικία και μόλις ένα κορίτσι φτάσει σε ηλικία γάμου, ζει με την οικογένεια του γαμπρού και καθίσταται … "κτήμα" της.

Για όσους ασπάζονται το κανούνι, ο κώδικας ντυσίματος είναι ένα σημαντικό σημάδι του φύλου ενός ανθρώπου. Όπως και σε άλλες κοινωνίες ανά τον κόσμο, οι άνδρες στην κοινωνία που διέπεται από τις αρχές του ιδιότυπου αυτού κώδικα, φορούν παντελόνια, ρολόι στον αριστερό καρπό και καπέλο, ενώ οι γυναίκες ντύνονται με φούστες, φορούν ποδιές και μαντήλια και σε ορισμένα πιο παραδοσιακά σπίτι, καλύπτουν ακόμη και το πρόσωπό τους.


Στις κοινωνίες αυτές, αν μια γυναίκα ντύνεται ως άνδρας, θεωρείται και άνδρας. Το ντύσιμό της αλλάζει και το φύλο της. Στην Αλβανία, οι γυναίκες που γίνονται … άνδρες επιλέγοντας διαφορετικό τρόπο ντυσίματος ονομάζεται "virgjienesha" ή "ορκισμένες παρθένες".

Τι ωθεί όμως ορισμένες γυναίκες να πάρουν αυτό το δρόμο; Μια "ορικισμένη παρθένα" είναι αυτή που φορά παντελόνια και ορκίζεται- με βάση το Κανούνι- να γίνει άνδρας. Από τη μέρα που κάνει αυτό τον όρκο- ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία- μετεξελίσσεται σε άνδρα- μιλά σαν άνδρας και τόσο η οικογένειά της όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της συμπεριφέρεται σαν άνδρα. Δεν μπορεί να παντρευτεί και μένει εργένισσα ή μάλλον …. εργένης για όλη της/του τη ζωή.

Σύμφωνα με το κανούνι, μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει μια ζωή σαν άνδρας μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: εάν μια γυναίκα επιλέξει να μην παντρευτεί τον άνδρα, που οι άλλοι έχουν επιλέξει γι' αυτή, τότε δεν μπορεί να παντρευτεί κανέναν άλλο.


Προκειμένου, όμως, να γίνει αυτό πρέπει να πάρει τον όρκο της "ορκισμένης παρθένας", να ντύνεται και να συμπεριφέρεται ως άνδρας. Το "δρόμο" αυτό για μια γυναίκα μπορεί, ωστόσο, να επιλέξει και η οικογένεια αντ' αυτής.


Αυτό γίνεται συνήθως σε οικογένειες που δεν έχουν αγόρια και θέλουν ν' αποκτήσουν, επειδή τα αγόρια είναι αυτά που κληρονομούν την περιουσία. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχουν αγόρια, ο πλούτος της οικογένειας κινδυνεύει να περάσει στα χέρια του συζύγου της κόρης ή σε κάποιον άλλο εξ' αίματος συγγενή.

------------------------------------------------------


Οι υποχρεώσεις μιας "ορκισμένης παρθένας"


Μόλις μια "ορκισμένη παρθένα" φτάσει σε ηλικία να αναλάβει τα "ηνία" της οικογένειάς της, πρέπει να αναλάβει μια σειρά από καθήκοντα, τα οποία- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν:

- επίβλεψη και φροντίδα της περιουσίας της οικογένειας

- υπεράσπιση των μελών της οικογένειας που εμπλέκονται σε διαμάχες τιμής με μέλη άλλων οικογενειών (κυρίως για ζητήματα τιμής)

- υποδοχή επισκεπτών (η φιλοξενία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της οικογένειας, σύμφωνα με το Κανούνι).

Με την ιδιότητα του άνδρα πλέον, η "ορκισμένη παρθένα" καθίσταται το "πρόσωπο" της οικογένειας και ο εκπρόσωπός της στην κοινωνία.
express

1 σχόλιο:

offshore είπε...

m'afton to tropo glitonei kai polla dina tis zois os ginaika. Mihani paragogis paidion, tifli ipakoiston antra tis etc. gia na po tin alitheia se mai toso sintiritiki koinonia tha protimousa na ziso ti zoi mou os antras. Gia alli mia fora ekpaidefsi, ekpaidefsi kai pali ekpaidefsi. Horis morfosi oi ginaikes den eimaste tipota.