Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ



Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία στα θύματα της σφαγής του Διστόμου είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στην Süddeutsche Zeitung.



Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιβαρύνει τις σχέσεις Ρώμης και Βερολίνου η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της Βέρμαχτ στο Δίστομο, αλλά και στους Ιταλούς στρατιώτες- θύματα αναγκαστικής εργασίας στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.
.......................................
Τα θύματα εγκλημάτων πολέμου μπορούν πλέον να υποβάλουν στην Ιταλία τις απαιτήσεις τους για αποζημίωση τις οποίες έχουν απέναντι στο γερμανικό Δημόσιο, σε σημείο τέτοιο που να περιλαμβάνονται ακόμη και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους τα οποία βρίσκονται επί ιταλικού εδάφους.
Οι νομικοί του γερμανικού Δημοσίου επικαλούνται ως επιχείρημα ότι αποτελεί παραβίαση της αρχής της ετεροδικίας η δικαστική συνδρομή τρίτου κράτους σε διαφορές ενός πολίτη με τις δημόσιες αρχές κράτους διαφορετικού από εκείνο της υπηκοότητάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: