Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Στις εκθεσεις καλα τα παμε



Οι επενδυτικοί οίκοι «βομβαρδίζουν» την αγορά με εκθέσεις:


Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs αναμένουν «εκτίναξη» των τιμών στα 150 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Commerzbank «βλέπει» 150 με 170 μέχρι το τέλος του 2008, η Citigroup και η Merrill Lynch περιμένουν μέση τιμή φέτος στα 116,6 και 114 δολάρια, αντίστοιχα.

Ο Ούγκο Τσάβες μιλάει για 200 δολάρια, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, κάνει λόγο για 250 δολάρια, ενώ ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για διατήρηση των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλά επίπεδα για καιρό ακόμη, για έξαρση του πληθωρισμού και χαμηλώνουν τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης.


Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, παρότι διαπιστώνουν έλλειψη προσφοράς και αύξηση της ζήτησης, αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό τις υψηλές τιμές πετρελαίου στην κερδοσκοπία.

Εκτιμούν, παράλληλα, ότι οι τιμές βασικών ειδών διατροφής θα είναι την επόμενη δεκαετία υψηλότερες έως και 50% απ ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, προκαλώντας ίλιγγο στους καταναλωτές και δη στους Ευρωπαίους, που υποφέρουν ήδη από τα γενικευμένα κύματα ακρίβειας που σαρώνουν την αγορά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το διάστημα 2008-2017 οι τιμές για το βοδινό και το χοιρινό κρέας θα είναι υψηλότερες κατά 20% έναντι της περιόδου 1998-2007, ενώ η ζάχαρη θα ανατιμηθεί 30%, το ρύζι 30%, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το γάλα σε σκόνη κατά 40%-50%, το βούτυρο και οι σπόροι για παραγωγή ελαίου κατά 60% και τέλος τα φυτικά έλαια κατά 80%.


εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: