Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ο πολιτισμός που εξολοθρεύει


Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία δέκα χρόνια, με το 2007 να καταγράφεται αύξηση 6% και τις ΗΠΑ να κατέχουν το 45% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο.


Αυτό επισημαίνεται στην την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, της Στοκχόλμης (SIPRI).


Σύμφωνα με την έκθεση, πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1.339 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 851 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των χωρών, των πραγματικών ή υποτιθέμενων απειλών, των ένοπλων συρράξεων και της διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων.


Για την περίοδο 1998-2007 η υψηλότερη αύξηση σε αμυντικές δαπάνες καταγράφτηκε στην ανατολική Ευρώπη, και σε αυτή την περιοχή οι δαπάνες αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό το 2007.


Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε δέκα χρόνια, οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 65%, της Μέσης Ανατολής κατά 62%, της νότιας Ασίας κατά 57%, ενώ της Αφρικής και της ανατολικής Ασίας αυξήθηκαν κατά 51%.


Παράλληλα, το Ινστιτούτο αποκαλύπτει ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2007 έφθασε σε επίπεδο ανώτερο αυτού που είχε εξοπλιστεί η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1 σχόλιο:

✿ margarita είπε...

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ!!!!ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ