Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

όταν σε πάνε ....καρόσι



Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες για θανάτους ανθρώπων από διάφορα δυστυχήματα, ναρκωτικά, αρρώστιες και άλλα πολλά, αλλά αυτό που έγινε στην Ιαπωνία, μάλλον γίνεται μόνο εκεί.




Είναι γνωστό πως οι κάτοικοι της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου δουλεύουν περισσότερο από το κανονικό και αυτός είναι ο λόγος που ένας υπάλληλος γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας έχασε τη ζωή του.


Με λίγα λόγια, δούλευε πολύ, δεν άντεξε και αποχαιρέτισε τούτο τον κόσμο αν και η αλήθεια είναι πως δεν συνέβη κάτι παρόμοιο, μόνο σε αυτόν. Πάρα πολλοί Ιάπωνες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από το λεγόμενο «καρόσι» το οποίο έχει να κάνει με την καρδιακή προσβολή και το έμφραγμα.




Από το Μάρτιο του 2006 έως και το Μάρτιο του 2007, 303 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Καρόσι και για τους 147 θανάτους από αυτούς, η κυβέρνηση ήξερε τι γινόταν.




Ο 30χρονος Κενίτσι Ουτσίνο που ήταν υπάλληλος της Τογιότα, δούλεψε για πέντε μήνες, 60 ώρες την εβδομάδα αλλά δεν πτοήθηκε και ανέβασε το όριο στις 70 ώρες την εβδομάδα, αλλά μόλις για ένα μήνα αφού στη συνέχεια δεν άντεξε.




Το εργαστήριο όπου εργαζόταν ο Ουτσίνο, αρνήθηκε πως ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα κόπωσης ενώ εν αντιθέσει με ό,τι γίνεται στην Αμερική, στην Ιαπωνία οι υπερωρίες δεν πληρώνονται.

Στην Ιαπωνία, η σχετικά νέα λέξη που έχει εισαχθεί στο ιαπωνικό λεξιλόγιο είναι η λέξη «καρόσι». Πρόκειται για τη λέξη που περιγράφει τον αιφνίδιο θάνατο εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της καταπόνησης του οργανισμού τους λόγω των μεσαιωνικών συνθηκών δουλειάς και της ανείπωτης εκμετάλλευσης την οποία υφίστανται.

δειτε εδω το ίδρυμα αντιμετώπισης θυμάτων «καρόσι»


Δεν υπάρχουν σχόλια: