Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Η Τηλος ο Σανιδας και οι Gay



Η Τήλος, που πέρασε πλέον στην Ιστορία ως η νήσος των πρώτων γάμων ομοφυλοφίλων, ανήκει στη Μητρόπολη Σύμης. Μητροπολίτης Σύμης, υπέρτιμος και έξαρχος Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, είναι ο Χρυσόστομος και το νησί έχει δυο παπάδες όλους κι όλους.


Πού υπάγεται η Μητρόπολη Σύμης; Στο Φανάρι. Είναι μία από τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου που υπάγεται εκκλησιαστικά απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια.


Και το Φανάρι πώς μπλέκεται στην υπόθεση; Απευθείας καθόλου, αφού οι φαναριώτες διεμήνυσαν πως τέτοια θέματα αρμόδια να τα χειρίζεται είναι η ελληνική πολιτεία.


Έλα όμως που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, που έχει ξεσπαθώσει κατά δημάρχων και γκέι, τυγχάνει άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, κάτοχος του οφικίου (αξιώματος) του «Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας»... Μάλιστα τιμήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2007 από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη «διακεκριμένην και τετιμημένην προσφοράν του προς το κοινωνικόν σύνολον της ευλογημένης Ελλάδος εν τη αποδόσει του Δικαίου».


Οι μεν σιωπούν. Ο δε κινείται δραστηρίως. Κι ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του...


Όσο για τη θέση της ημετέρας Ιεράς Συνόδου, δεν θα είναι εύκολη για τον αρχιεπίσκοπο η επόμενη εβδομάδα, αδέρφια. Ο Ιερώνυμος θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη την υπομονή του για να αντιμετωπίσει τις γκρίνιες ιεραρχών στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Δεν είναι μόνο το πατριαρχικό θέμα με τις «Νέες Χώρες», την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Φανάρι που προκαλεί μουρμούρες και γκρίνιες.


Είναι και η ιστορία της Τήλου με τους δύο γάμους ομόφυλων ζευγαριών που άναψε φωτιές, με δεσποτάδες πάσης αποχρώσεως και τοποθετήσεως να ξεσπαθώνουν ο καθένας με τον τρόπο του αλλά πάντως με την ίδια απορριπτική στάση. Όλα τα είχανε οι καλοί μας δεσποτάδες, τους έλαχε κι αυτό – ούτε... ν’ αγιάσουν, έστω για λίγο, δεν τους αφήνουν.


Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει νερό στο εκκλησιαστικό κρασί. Το είχε πει και ο αρχιεπίσκοπος, όταν είχε κουβεντιάσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και ρωτήθηκε για τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στις ενώσεις ομοφύλων: «Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε εκπτώσεων ούτε παρεκκλίσεων» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση. Πράες κουβέντες, χωρίς κραυγές και υστερία, που δείχνουν όμως πως υπάρχουν πράματα για την Εκκλησία που δεν σηκώνουν υποχωρήσεις.


Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους πρώτους που βγήκε στα τηλεπαράθυρα και ξεσπάθωσε ήταν ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Ιερώνυμου στην αρχιεπισκοπική εκλογή. Και βέβαια δεν μιλάμε για φωνές όπως αυτή του Αμβρόσιου Καλαβρύτων, που είδε τη χώρα να βρίσκεται ήδη στο φρενοκομείο...


μου το'πε ενα ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια: