Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

MEDIA οι Αρχοντες Του Τοπίου



Θα προτιμούσα περισσότερα θεματικά ΜΜΕ ,κάτι που συναντούμε κατά πολύ στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα όλοι θέλουν να λέγονται ενημερωτικοί σταθμοί .

Χωρίς να έχουν την απαραίτητη υποδομή και την άρτια υπαλληλική κάλυψη(από πλευράς δημοσιογράφων εννοώ), δίνουν μια κάμερα και ένα μικρόφωνο στον/στην κάθε τυχόντα περαστικό /η ,που τον/την βαφτίζουν δημοσιογράφο, και τον/την αμολούν στον δρόμο.

Και με τι καμάρι αυτός /η κορδώνετε σε συγγενείς και φίλους για το ποιός/α ειναι.
Η πανεπιστημιακή μόρφωση και η εξειδίκευση σε έναν τομέα κάνει τον δημοσιογράφο και το Μέσο δυνατό.

Έχουν γίνει όλοι γιατροί ,δικηγόροι ,σεισμολόγοι(αυτό είναι επίκαιρο)και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι δημοσιογραφία .

Το να χώσεις το μικρόφωνο στην μούρη του άλλου και να τον ρωτάς <<είσαι καλά,--πως αισθάνεσαι—πονάς>>δεν είναι είδηση.

Τα ΜΜΕ από την άλλη, από την στιγμή που έχουν ανίκανους διευθυντές ειδήσεων και αρχισυντάκτες, και μην έχοντας την απαραίτητη γνώση να διορθώσουν το γραπτό ή τον λόγο του κάθε υποτιθέμενου δημοσιογραφίσκου ή τον τσαμπουκά να τον/την στείλουν σπίτι του/της ή στην χειρότερη να τον/την βγάλουν στον δρόμο να ξανακάνει το ρεπορτάζ ,διαιωνίζουν την Ελληνική κακή δημοσιογραφική πραγματικότητα.


Τα λίγα κατά την γνώμη μου, καθαρά ειδησιογραφικά ΜΜΕ, -2 εως 3 δεν χρειάζονται παραπάνω-,μπορούν κάλλιστα να καλύψουν την επικράτεια. Αυτό τα κάνει ανταγωνιστικά και τους επιτρέπει να έχουν τους καλύτερους στο είδος τους δημοσιογράφους ,άρτια καταρτισμένους επάνω σε πραγματικό ειδησιογραφικό ρεπορτάζ.

Από την άλλη 1-2 καθαρά αθλητικά κανάλια μπορούν να πληροφορήσουν με άποψη και γνώση όλους τους Έλληνες.
Ένα οικονομικού χαρακτήρα είναι αρκετό, και ένα παιδικό.
Από εκεί και πέρα θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες θεματικά κανάλια τα οποία όμως θα ασχολούνται μόνο με το θέμα τους και όχι με ειδήσεις.

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η δημοσιογραφία σπουδάζετε και θέλει πολύ διάβασμα και μετά την αποφοίτηση.
Κανείς δεν μπορεί να λέγετε δημοσιογράφος βγαίνοντας από τις εκατοντάδες σχολές του σωρού που δήθεν διδάσκουν δημοσιογραφία ,ή επειδή είχε 3-4 καλές εκθεσούλες στο γυμνάσιο ή απλά επειδή γράφει καλά στην κάμερα…

Ο δημοσιογράφος που θέλει να λέγετε ειδησιογράφος πρέπει να ειναι πάνω από βιβλία και στο διαδύκτιο 15 ώρες την ημέρα για να πει ότι έγραψε ένα άρθρο που είναι ολοκληρωμένο(και δεν μιλάω για σεντόνια ,αλλα εμπεριστατωμένο)

Ο ρεπόρτερ από την άλλη πρέπει να λιώσει πολλές σόλες από παπούτσια τρέχοντας να βρει την είδηση ,και το αυτί του να βγάλει φωτιά από την πολύ ώρα που θα είναι στο τηλέφωνο ψάχνοντας στοιχεία.

Το να κάθεσαι πίσω από τον υπολογιστή και να αναμασάς ειδησούλες που σου έρχονται από τα πρακτορεία και από αποκόμματα άλλων ΜΜΕ ,αυτό δεν είναι δημοσιογραφία .Αυτό ονομάζετε υπάλληλος γραφείου.

Τι ΜΜΕ λοιπόν θέλουμε ?
Να αναμασούν τα πρακτορεία ειδήσεων ή να απασχολούν πραγματικούς δημοσιογράφους?

Το ΚΟΙΝΟ τι Καναλάρχες θέλει?
Οι καναλάρχες τι Διευθυντές ειδήσεων θέλουν?
Οι Διευθυντές τι Αρχισυντάκτες θέλουν?
Οι Αρχισυντάκτες τι Συντάκτες θέλουν?
Και τέλος οι Συντάκτες τι ΚΟΙΝΟ θέλουν?



Και η ερώτηση που καίει είναι
Το ΚΡΑΤΟΣ τι ΜΜΕ θέλει για τους ΠΩΛΗΤΕΣ του?

Αυτά που έχουμε σήμερα.
Γεμάτα ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ,ΨΥΧΙΚΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ,ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ.

Και με τέτοιες πολιτικές που πέρασε κατά καιρούς το κράτος για τα ΜΜΕ το παιχνίδι το πέτυχε απόλυτα.

Δημιούργησε ,ΑΝΗΘΙΚΑ, ΑΠΡΟΣΩΠΑ ,ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΜΕ, και τα ελέγχει απόλυτα με το να μην τους δίνει άδειες εκπομπής σήματος, και να λειτουργούν έως σήμερα σε παράνομο καθεστώς. Από την άλλη η δικαιοσύνη αφήνει τις εταιρίες αυτές να λειτουργούν παράνομα.

Οι Καναλάρχες από την άλλη γνωρίζοντας ότι δεν έχουν επιπτώσεις έχουν καρπωθεί δημόσιες συχνότητες και τις ξεπουλάνε μεταξύ τους .

Τι πουλάνε ? Δημόσιο αγαθό και μάλιστα με υπεραξία. Εδώ δεν βλέπω κανένα εισαγγελέα να κόπτετε .Όταν δόθηκαν οι προσωρινές άδειες, ηταν αν θυμάμαι καλά ονομαστικές. Αφού αποχώρισε λοιπόν ο αρχικός μέτοχος από το κανάλι, γιατί το κράτος κάνει τα στραβά μάτια και δέχεται τον νέο κτήτορα?


Πολύ απλά το παιχνίδι είναι πολιτικό.

Όποιος τα βάλει με τους Καναλάρχες δεν πρόκειται να ξανά εκλεγεί. Η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει.

Τα ΜΜΕ σήμερα στην Ελλάδα ελέγχουν τα κόμματα και το αντίθετο.


Αυτή η άρρωστη ισορροπία καθιστούν τα MEDIA ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.

3 σχόλια:

Evi.Sei είπε...

πραγματικά είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και καιρό. όντας φοιτήτρια σε τμήμα επικοινωνίας και μέσων υποτίθεται) πολιτισμού , πολλές φορές περνάνε αυτές οι σκέψεις από το μυαλό μου.σε πανεπιστημιακό επίπεδο γίνονται πολλές τέτοιες συζητήσεις, αλλά όταν βγεις στην αγορά εργασίας, αναγκάζεσαι αν αφήσεις την ιδεολογία και τις αρχές σου πίσω.απλά θέλω να σημειώσω ότι δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι απέδευτοι, αμόρφωτοι κλπ. Απλά προκειμένου ννα κρατήσουν την όποια δουλειά αναγκάζονται να κάνουν υποχωρήσεις και μάλιστα πολύ μεγάλες και επώδυνες. παρόλο που ακόμα βρίσκομαι στα φοιτητικά έδρανα έχω μία-δύο εμπειρίες, όχι και πολύ θετικές. Προσωπικά προτίμησα να παρατήσω τη δουλεια, αλλά άλλοι συνάδελφοί μου αποφάσισαν να συνεχίσουν, παρόλο που δεν συμφωνούσαν καθόλου με το περιεχόμενο της δουλειάς που αναγκαζόντουσαν να παράγουν.Θα ήταν εύκολο να τους κατηγορήσω και να παρουσιάσω τον εαυτό μου ως ρομαντικό ιδεολόγο, αλλά δεν θα το κάνω. Εγώ απλά είχα την τύχη να έχω μία οικογένεια που με στηρίζει οικονομικά, μέχρι να βρω κάτι που να με εκφράζει, ή έστω να μην ντρέπομαι που το κάνω. Κάπποια παιδιά όμως αναγκάστηκαν το επαναλαμβάνω να συνεχίσουν για λόγους οικονομικούς. Δεν κάνων τον δικηγόρο του διαβόλου, απλά θέλω να παρουσιάσω μία ακόμα οπτική γωνία. Πιστέψτε με δεν είναι και ότι καλύτερο να γνωρίζεις 4 γλώσσες, να σπουδάζεις να ετοιμάζεσαι για μεταπτυχιακό, να προσπαθείς να είσαι ενημερωμένος για όλα, να ποντάρεις σε μία δια βίου μόρφωση και να σε αναγκάζουν να σχολιάζεις την κυτταρίτιδα της τάδε τραγουδιάρας, την δήθεν μεγάλη επιτυχιά του χψ ηθοποιού,το αν φάνηκε το βρακί της τάδε παρουσιάστριας πρωινάδικου και όταν επιτέλους σου επιτρέψουν αν γράψεις κάτι είτε να σου υπαγορεύουν το περιεχόμενό του, είτε να στο πετσοκόβουν και τέλικά να αναρωτιέσαι:τώρα εγώ τα έγραψα αυτά?, είτε...να σε αναγκάζουν και πάλι να αλλάξεις θέμα και να βρεις κάτι που πουλάει περισσότερο.Έτσι δουλεια δεν γίνεται όμως!Συγγνώμη αν ξέφυγα, αλλά η απογοήτευση καμιά φορά οηγεί σε ακατάσχετη φλυαρία.Σε πιάνει το παράπονο...

mediabiz είπε...

Αγαπητή μου efi..sei

Η αντίδραση σου ειναι απόλυτα δικαιολογημένη.

ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ

Τι πιο τίμιο από αυτά τα λόγια
Τι πιο ειλικρινές
Το να αντιστέκεσαι στα υποτιθέμενα ρεπορταζάκια της συμφοράς, δείχνει την πραγματική δημοσιογραφική παιδεία.

Καλύτερα να δουλέψεις αξιοπρεπώς ως σερβιτόρα παρά αναξιοπρεπώς ως δημοσιογράφος.

Ο συμβιβασμός και η ανεργία ειναι 2 διαφορετικά πράγματα στην δημοσιογραφία.

Θα μου πεις από την άλλη . «Πως θα αποκτήσω εμπειρία και προϋπηρεσία?»

Να την βράσω τέτοια προϋπηρεσία και εμπειρία, για την οποία θα προσπαθείς να μην την βάλεις στο βιογραφικό σου σε λίγα χρόνια και θα προσπαθείς να τηναποκρύψεις,και που θα ντρέπεσαι να την δείξεις αργότερα στα παιδιά σου.

Να συμβιβαστείς λοιπόν για λόγους ανεργίας ?Βρες μια άλλη δουλειά να συντηρείς την καθημερινότητα σου , και γράφε για σένα σε Μέσα τα οποία μπορούν να σεβαστούν την δουλεία σου.

Να συμβιβαστείς για λόγους πείρας ?Η πείρα πρέπει να είναι ορθή και με υγειά.
Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλοτριώνεις τη δημοσιογραφική σου πένα και σκέψη.

Κράτα γερά .Κράτα Θερμοπύλες.
Κάποιοι από εμάς τέτοια δημοσιογραφία θέλουμε ,και για τέτοια Μέσα παλεύουμε.

Με πραγματικά φιλικούς χαιρετισμούς.

Παρέμεινε αντιδραστική .Όχι απλά για να είσαι ,Αλλα για την ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

mediabiz

Evi.Sei είπε...

συμφωνώ απόλυτα με όσα λες και ειλικρινά χαίρομαι που υπάερχουν άνθρωποι στο χώρο που σκέφτονται σαν εσένα!είναι παρηγοριτικό.βοηθάει στο να μην αισθάνεσαι σαν μύγα μεσα στο γάλα!keep going λοιπόν με γνώμονα τα πιστεύω μας κι όπου βγλαλει!