Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

...ισορροπία θετικών και αρνητικών ειδήσεων


Η γερουσία της Ρουμανίας υιοθέτησε νόμο, ο οποίος ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για τα τηλεοπτικά κανάλια οι ειδήσεις που μεταδίδουν να είναι 50% «θετικές» και 50% «αρνητικές».


Ο νόμος που θα τεθεί σε ισχύ όταν υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας δέχθηκε κριτική από εκπροσώπους καναλιών στη χώρα που μίλησαν για μια προσπάθεια λογοκρισία των ΜΜΕ και για διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν.


Οι συντάκτες του νόμου υποστήριξαν ότι στόχος αυτού είναι να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να έχει μία ισορροπημένη εικόνα της καθημερινής ζωής.


Ο Σορίν Οαντσέα, αντιπρόεδρος του καναλιού Antena 1 και γενικός διευθυντής του Antena 3 δήλωσε ότι «είναι μια ανόητη νομοθετική πρωτοβουλία, μία προσπάθεια λογοκρισίας του τύπου».


Ο Ράσβαν Ποπέσκου, πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ειδήσεις δεν γίνεται να είναι προγραμματισμένες και πρόσθεσε ότι τα νέα είναι νέα- είτε θετικά είτε αρνητικά- και αντικατοπτρίζουν τη πραγματικότητα.


Ο Σέζαρ Ιον, πρόεδρος της Ρουμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι ποιος θα εκτιμήσει ποια είδηση είναι θετική και ποια αρνητική αφού αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: