Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Μέτρα για τα εξαφανισμένα παιδιά


Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πάταξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των εξαφανίσεων των παιδιών και κατά των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών ανακοίνωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ζακ Μπαρό.


Η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να θέσουν σύντομα σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 116000 για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά.Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κοινός πανευρωπαϊκός αριθμός 116000 λειτουργεί σήμερα μόνο σε έξι κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Πορτογαλία).


Ακόμη, η Επιτροπή διευκρινίζει, ότι θέτει ως προτεραιότητα τη θέσπιση εθνικών συστημάτων συναγερμού για τα εξαφανισμένα παιδιά ή για τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, σε όλα τα κράτη-μέλη και τη δημιουργία «συνδέσμων» μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες.


Τέλος, τονίζει ότι εργάζεται για τη δημιουργία ενός δημόσιου και ιδιωτικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα εντοπίζονται οι αγορές που γίνονται στο διαδίκτυο και αφορούν εικόνες σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών.


Η Επιτροπή πρότεινε, επίσης, το «πάγωμα» των λογαριασμών μέσω των οποίων γίνονται τέτοιου είδους συναλλαγές, καθώς και την ποινική δίωξη των προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: