Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

μισή ντροπη δικη μου....


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα νέο φάρμακο που θα καταπολεμά την κοινωνική αδεξιότητα και την υπερβολική σεμνότητα, ένα άλλο «κοινωνικό Βιάγκρα», θα κάνει πολύ σύντομα το ντεμπούτο του στην αγορά.

Το κύριο συστατικό του νέου πρωτοποριακού φαρμάκου, που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και της κυοφορίας, θα μπορούσε να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους με έντονο το αίσθημα της ντροπής.
Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο φάρμακο είναι πιθανό να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οξυτοκίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της γέννας και βοηθάει τις νέες μητέρες να δεθούν με τα νεογέννητα μωρά τους, θα μπορούσε να γίνει ένα εκπληκτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ντροπής.

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μπορεί να μειώσει το άγχος και τις φοβίες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ορμόνη προσφέρει μια πιθανή, ασφαλή, εναλλακτική λύση του αλκοόλ ως μέσο καταπολέμησης του προβλήματος.


Αρκετοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι υποφέρουν από το αίσθημα της υπερβολικής ντροπής που τους διακατέχει, ενώ 1 στα 10 άτομα δηλώνουν ότι αυτό το αίσθημα δυσκολεύει την καθημερινή του ζωή.


Επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία αγωνίζονται να αναπτύξουν εμπορικές μορφές αυτές της ορμόνης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρινικού σπρέι.
Όπως επισημάνθηκε, το νέο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και το άγχος.


Ο Paul Zak, καθηγητής νευροεπιστήμης από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Claremont Graduate University, είπε:


«Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μειώνει τα επίπεδα του άγχους στους χρήστες της. Πρόκειται για μια ορμόνη που βοηθάει στην ενίσχυση των κοινωνικών επαφών.»

«Επιπλέον, είναι ένα πολύ ασφαλές προϊόν, το οποίο δεν έχει κάποιες παρενέργειες και δεν προκαλεί εθισμό.»


Ο καθηγητής Zak έχει ήδη χορηγήσει την ορμόνη σε αρκετούς ασθενείς. Μια από τις κύριες επιδράσεις της ορμόνης είναι η απομάκρυνση της επιφυλακτικότητας και της αμφιβολίας που προκαλούν άγχος.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ορμόνη αυτή είναι η ίδια που βοηθά τις μητέρες να δεθούν με τα μωρά τους.
Η ορμόνη παράγεται φυσικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, προωθεί τα ρομαντικά αισθήματα και βοηθάει τις νέες μητέρες να δεθούν με τα μωρά, κάνοντας έτσι τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς.

Ο καθηγητής Zak είπε: «Έχουμε δει ότι η ορμόνη αυτή είναι δυνατόν να μας κάνει να νοιαστούμε για τους συνανθρώπους μας. Επίσης, ενισχύει τη γενναιοδωρία μας και γι' αυτό το λόγο διευκολύνει τις κοινωνικές μας σχέσεις.»

Σε πρόσφατες δοκιμές, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα της υπερβολικής ντροπής σε 120 ασθενείς δίνοντας τους την ορμόνη μισή ώρα πριν από μια δύσκολη κατάσταση.

Το σπρέι οξυτοκίνης έχει επίσης δοκιμαστεί επιτυχώς στο πανεπιστήμιο του New South Wales.

Οι αυτιστικοί ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν οξυτοκίνη στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν ότι η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως η ευτυχία ή ο θυμός στον τόνος της φωνής κάποιου, επίσης βελτιώθηκε.

Πειράματα από τον Δρ. Eric Hollander στο Mount Sinai School of Medicine έδειξαν ότι μια μόνο ενδοφλέβια έκχυση χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βελτιώσεις που διαρκούν έως και δυο εβδομάδες.
Προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα αυτιστικά παιδιά πάσχουν από ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα τους.

Ο καθηγητής Zak είπε:

«Η οξυτοκίνη δε γιατρεύει τον αυτισμό αλλά περιορίζει τα συμπτώματα.»


Μελέτες σε ποντίκια στο πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα προτείνουν επίσης ότι η ορμόνη αυτή έκανε τα τρωκτικά πιο πιστά στους συντρόφους τους.
Οι πιθανές χρήσεις της οξυτοκίνης προφέρουν εμπορικές ευκαιρίες πέρα από τη χορήγηση της σε ασθενείς. Η ορμόνη αυτή σε μορφή σπρέι θα μπορούσε να ψεκάζεται σε εστιατόρια, όπου οι πελάτες θα νιώθουν πιο άνετα.

Επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια ήπια μορφή μέσου καταστολής βίας, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα σε συγκρουόμενες ομάδες ατόμων.

Παλιότερες μελέτες από τον καθηγητή Zak έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διακρίνονται για την γενναιοψυχία τους διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης στον εγκέφαλο, ενώ οι λιγότερο τολμηροί φέρουν χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα.

Οι ερευνητές παρείχαν δόσεις οξυτοκίνης και ψευδοφαρμάκων στους συμμετέχοντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα έπρεπε να καταφέρουν να μοιραστούν χρήματα με κάποιον άγνωστο.

Εκείνοι οι οποίοι πήραν οξυτοκίνη προσέφεραν έως και 80% περισσότερα χρήματα σε σχέση με εκείνους που πήραν το ψευδοφάρμακο.
Παρά τα σημαντικά οφέλη των ερευνών, κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν για τις πιθανές αρνητικές χρήσεις της ορμόνης.

Όπως λένε, η οξυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ναρκωτικό βιασμού (Date Rape Drug) αφού επιδρά τόσο στην εμπιστοσύνη αλλά και τη σεξουαλική διέγερση.

3 σχόλια:

✿ margarita είπε...

Η ορμόνη οξυτοκίνη η οποία βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων.

Για τους λόγους αυτούς μερικοί την αποκάλεσαν ορμόνη της αγάπης.

Η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τον οργασμό.

Εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή.

Η Οξυτοκίνη είναι γυναικεία ορμόνη με θετικές επιδράσεις στον γυναικείο οργανισμό..δεν ξέρω όμως τι επιδράσεις θα είχε σ'έναν άνδρα
μάλλον σας χρειάζεται λίγη τι λές mediabiz? ..αν κι εσείς έχετε την τεστοστερόνη και λίγη οξυτοκίνη δεν θα σας έβλαπτε πιστεύω!! :)

Την καλησπέρα μου!!!!

Evi.Sei είπε...

μήπως πλησιαζει η μέρα που θα υπάρχει ένα φάρμακο για τα πάντα?φυσικά δεν αναφέρομαι σε ασθένειες, αλλά για φυσιολογικά ανθρώπινα συναισθήμτα.πιστεύω ότι πολλά πράγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ πιο φυσικούς τρόπους. πχ με την ομοιοπαθητική, την ψυχολογια κλπ. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ κανουν χρυσες δολυλειες στην Αμερική και δεν σταματούν πουθενά. δεν λέω καλύ η ΄περευνα και η μελέτη, καλή και η οξυτοκινη, αλλά κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ.
Πολύ καλή η είδηση και το κειμένό σου, απλά έχω μία ευαισθησία στο θέμα!τεινουμε να πιστέψουμε ότι όλα λύνονται με...ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΠΙ!
:)

Oxytoxin είπε...

Τσακάλια για ρίχτε και μια ματιά κατα εδώ :

Κακή Επιστήμη: Οξυτοκίνη, η “Ορμόνη της Αγάπης”

Όχι τίποτε άλλο αλλά έτσι για να μην μας πιάνουν εύκολα κότσους...Κρίμα δεν είναι;