Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

οι Δανοί οι πιο ευτυχισμένοι


Η Δανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ευτυχισμένους πολίτες στον κόσμο , ανακοίνωσαν χθες κοινωνιολόγοι.

Αντίθετα, η Ζιμπάμπουε, η οποία μαστίζεται από κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, είναι η χώρα με τους λιγότερους ευτυχισμένους ανθρώπους, ενώ η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο- οι ΗΠΑ- βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης.
Παραδόξως, σε γενικές γραμμές ο κόσμος δηλώνει όλο και πιο χαρούμενος, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης "Παγκόσμιες Αξίες", η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.


Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται συστηματικά από ένα διεθνές δίκτυο κοινωνιολόγων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, σε 45 από τις 52 χώρες, στις οποίες οποίες διεξήχθη η έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από το 1981 μέχρι το 2007 οι πολίτες τους δήλωναν όλο και πιο χαρούμενοι.


"Υποψιάζομαι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ειρήνη και την ευτυχία και ανάμεσα στη δημοκρατία και την ευτυχία", δήλωσε ο Ρόναλντ Ινγκλχαρτ, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσινγκαν στο τμήμα Κοινωνικών Ερευνών και επικεφαλής της μελέτης.


"Η Δανία, μπορεί να μην είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, αλλά υπάρχει ευημερία", προσθέτει ο ίδιος.


Το Πουέρτο Ρίκο και η Κολομβία βρίσκονται επίσης ψηλά στην κατάταξη μαζί με την Βόρειο Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τη Σουηδία.


Η έρευνα, διεξήχθη για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε θέτει τα εξής δύο ερωτήματα στους συμμετέχοντες: "Λαμβάνοντας υπόψη το πώς ζείτε στη χώρα σας θα λέγατε ότι νιώθετε πολύ ευτυχής, αρκετά ευτυχής, όχι πολύ ευτυχής, καθόλου ευτυχής;" και "πόσο ικανοποιημένος/η είστε από τη ζωή σας σήμερα;".


Ο Ινγκλχαρτ και η ομάδα του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 350.000 ανθρώπων και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Προοπτικές της Επιστήμης της Ψυχολογίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: