Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

μισή ντροπη δικη μου....


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα νέο φάρμακο που θα καταπολεμά την κοινωνική αδεξιότητα και την υπερβολική σεμνότητα, ένα άλλο «κοινωνικό Βιάγκρα», θα κάνει πολύ σύντομα το ντεμπούτο του στην αγορά.

Το κύριο συστατικό του νέου πρωτοποριακού φαρμάκου, που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και της κυοφορίας, θα μπορούσε να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους με έντονο το αίσθημα της ντροπής.
Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο φάρμακο είναι πιθανό να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οξυτοκίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της γέννας και βοηθάει τις νέες μητέρες να δεθούν με τα νεογέννητα μωρά τους, θα μπορούσε να γίνει ένα εκπληκτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ντροπής.

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μπορεί να μειώσει το άγχος και τις φοβίες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ορμόνη προσφέρει μια πιθανή, ασφαλή, εναλλακτική λύση του αλκοόλ ως μέσο καταπολέμησης του προβλήματος.


Αρκετοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι υποφέρουν από το αίσθημα της υπερβολικής ντροπής που τους διακατέχει, ενώ 1 στα 10 άτομα δηλώνουν ότι αυτό το αίσθημα δυσκολεύει την καθημερινή του ζωή.


Επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία αγωνίζονται να αναπτύξουν εμπορικές μορφές αυτές της ορμόνης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρινικού σπρέι.
Όπως επισημάνθηκε, το νέο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και το άγχος.


Ο Paul Zak, καθηγητής νευροεπιστήμης από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Claremont Graduate University, είπε:


«Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μειώνει τα επίπεδα του άγχους στους χρήστες της. Πρόκειται για μια ορμόνη που βοηθάει στην ενίσχυση των κοινωνικών επαφών.»

«Επιπλέον, είναι ένα πολύ ασφαλές προϊόν, το οποίο δεν έχει κάποιες παρενέργειες και δεν προκαλεί εθισμό.»


Ο καθηγητής Zak έχει ήδη χορηγήσει την ορμόνη σε αρκετούς ασθενείς. Μια από τις κύριες επιδράσεις της ορμόνης είναι η απομάκρυνση της επιφυλακτικότητας και της αμφιβολίας που προκαλούν άγχος.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ορμόνη αυτή είναι η ίδια που βοηθά τις μητέρες να δεθούν με τα μωρά τους.
Η ορμόνη παράγεται φυσικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, προωθεί τα ρομαντικά αισθήματα και βοηθάει τις νέες μητέρες να δεθούν με τα μωρά, κάνοντας έτσι τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς.

Ο καθηγητής Zak είπε: «Έχουμε δει ότι η ορμόνη αυτή είναι δυνατόν να μας κάνει να νοιαστούμε για τους συνανθρώπους μας. Επίσης, ενισχύει τη γενναιοδωρία μας και γι' αυτό το λόγο διευκολύνει τις κοινωνικές μας σχέσεις.»

Σε πρόσφατες δοκιμές, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα της υπερβολικής ντροπής σε 120 ασθενείς δίνοντας τους την ορμόνη μισή ώρα πριν από μια δύσκολη κατάσταση.

Το σπρέι οξυτοκίνης έχει επίσης δοκιμαστεί επιτυχώς στο πανεπιστήμιο του New South Wales.

Οι αυτιστικοί ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν οξυτοκίνη στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν ότι η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως η ευτυχία ή ο θυμός στον τόνος της φωνής κάποιου, επίσης βελτιώθηκε.

Πειράματα από τον Δρ. Eric Hollander στο Mount Sinai School of Medicine έδειξαν ότι μια μόνο ενδοφλέβια έκχυση χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βελτιώσεις που διαρκούν έως και δυο εβδομάδες.
Προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα αυτιστικά παιδιά πάσχουν από ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα τους.

Ο καθηγητής Zak είπε:

«Η οξυτοκίνη δε γιατρεύει τον αυτισμό αλλά περιορίζει τα συμπτώματα.»


Μελέτες σε ποντίκια στο πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα προτείνουν επίσης ότι η ορμόνη αυτή έκανε τα τρωκτικά πιο πιστά στους συντρόφους τους.
Οι πιθανές χρήσεις της οξυτοκίνης προφέρουν εμπορικές ευκαιρίες πέρα από τη χορήγηση της σε ασθενείς. Η ορμόνη αυτή σε μορφή σπρέι θα μπορούσε να ψεκάζεται σε εστιατόρια, όπου οι πελάτες θα νιώθουν πιο άνετα.

Επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια ήπια μορφή μέσου καταστολής βίας, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα σε συγκρουόμενες ομάδες ατόμων.

Παλιότερες μελέτες από τον καθηγητή Zak έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διακρίνονται για την γενναιοψυχία τους διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης στον εγκέφαλο, ενώ οι λιγότερο τολμηροί φέρουν χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα.

Οι ερευνητές παρείχαν δόσεις οξυτοκίνης και ψευδοφαρμάκων στους συμμετέχοντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα έπρεπε να καταφέρουν να μοιραστούν χρήματα με κάποιον άγνωστο.

Εκείνοι οι οποίοι πήραν οξυτοκίνη προσέφεραν έως και 80% περισσότερα χρήματα σε σχέση με εκείνους που πήραν το ψευδοφάρμακο.
Παρά τα σημαντικά οφέλη των ερευνών, κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν για τις πιθανές αρνητικές χρήσεις της ορμόνης.

Όπως λένε, η οξυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ναρκωτικό βιασμού (Date Rape Drug) αφού επιδρά τόσο στην εμπιστοσύνη αλλά και τη σεξουαλική διέγερση.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

coca cola colegge



Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό, ότι στον... «έρανο» για το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εντάσσονται ακόμα και οι φοιτητές....

Η επιστολή που αποστέλλει το πανεπιστήμιο υπογράφεται από φοιτητή που κάνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο, ενώ υπάρχει και τηλεφωνική «υπηρεσία» του πανεπιστημίου, στην οποία κάθε χρόνο «50 αφιερωμένοι φοιτητές» αναλαμβάνουν να κάνουν... τηλεμάρκετινγκ.


Απευθύνονται σε αποφοίτους και ζητούν χρήματα για το πανεπιστήμιο!


Οπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, οι τηλεφωνητές συγκέντρωσαν περισσότερα από 2 εκατ. λίρες από την πρώτη καμπάνια το 1994!


Φοιτητές και απόφοιτοι, δε φτάνει που χρυσοπληρώνουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο, εντάσσονται κανονικά και στο μηχανισμό του ιδρύματος για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδά του!


Και αν το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ «μάζεψε» πέρσι από τους αποφοίτους του περισσότερα από ένα εκατ. λίρες, δυο άλλα αγγλικά πανεπιστήμια, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, έχουν ξεκινήσει καμπάνια αναζήτησης χορηγών (!) με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά ένα δισ. λίρες το καθένα!


Στο πλαίσιο αυτό, ένα κολέγιο του Κέιμπριτζ μετονομάστηκε και πήρε το όνομα του ιδρυτή του και μίας... απόφοιτης, η οποία δώρισε στο ίδρυμα 30 εκατ. λίρες!

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

οι Δανοί οι πιο ευτυχισμένοι


Η Δανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ευτυχισμένους πολίτες στον κόσμο , ανακοίνωσαν χθες κοινωνιολόγοι.

Αντίθετα, η Ζιμπάμπουε, η οποία μαστίζεται από κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, είναι η χώρα με τους λιγότερους ευτυχισμένους ανθρώπους, ενώ η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο- οι ΗΠΑ- βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης.
Παραδόξως, σε γενικές γραμμές ο κόσμος δηλώνει όλο και πιο χαρούμενος, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης "Παγκόσμιες Αξίες", η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.


Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται συστηματικά από ένα διεθνές δίκτυο κοινωνιολόγων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, σε 45 από τις 52 χώρες, στις οποίες οποίες διεξήχθη η έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από το 1981 μέχρι το 2007 οι πολίτες τους δήλωναν όλο και πιο χαρούμενοι.


"Υποψιάζομαι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ειρήνη και την ευτυχία και ανάμεσα στη δημοκρατία και την ευτυχία", δήλωσε ο Ρόναλντ Ινγκλχαρτ, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσινγκαν στο τμήμα Κοινωνικών Ερευνών και επικεφαλής της μελέτης.


"Η Δανία, μπορεί να μην είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, αλλά υπάρχει ευημερία", προσθέτει ο ίδιος.


Το Πουέρτο Ρίκο και η Κολομβία βρίσκονται επίσης ψηλά στην κατάταξη μαζί με την Βόρειο Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τη Σουηδία.


Η έρευνα, διεξήχθη για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε θέτει τα εξής δύο ερωτήματα στους συμμετέχοντες: "Λαμβάνοντας υπόψη το πώς ζείτε στη χώρα σας θα λέγατε ότι νιώθετε πολύ ευτυχής, αρκετά ευτυχής, όχι πολύ ευτυχής, καθόλου ευτυχής;" και "πόσο ικανοποιημένος/η είστε από τη ζωή σας σήμερα;".


Ο Ινγκλχαρτ και η ομάδα του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 350.000 ανθρώπων και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Προοπτικές της Επιστήμης της Ψυχολογίας".

Outsourcing ασθενών



Στον δρόμο που χάραξαν πρώτοι οι ιδιώτες ακολουθούν πλέον και πολλές ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ, που στις κλινικές της Ινδίας και της Ταϊλάνδης ανακαλύπτουν νέους τρόπους μείωσης των δαπανών τους, αποφεύγοντας παράλληλα τον οδυνηρό συμβιβασμό στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Blue Cross & Blue Shield, που έχει έδρα τη Νότια Καρολίνα.


Η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για κάλυψη των ασφαλισμένων της με το νοσοκομείο Μπάμρανγκραντ της Ταϊλάνδης, με την εταιρεία Parkway Group Healthcare, που έχει υπό την ιδιοκτησία της τρία νοσοκομεία στη Σιγκαπούρη, με το Apollo Hospitals Group, αλλά και με νοσοκομεία της Τουρκίας, της Ιρλανδίας και της Κόστα Ρίκα.


Οι ασφαλισμένοι της καλούνται πλέον να διανύσουν αεροπορικώς τον μισό πλανήτη για να εισπράξουν τα οφέλη που προβλέπονται στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο.


Η επιχείρηση να πειστούν ότι στο Τσενάι της Ινδίας θα συναντήσουν επίπεδο υπηρεσιών αντιστοίχως υψηλό με εκείνο του Τέξας, φαντάζει πλέον σχετικά εύκολη υπόθεση:


«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύπτουν τα έξοδα μεταφοράς του ασφαλισμένου, αλλά και μελών της οικογένειάς του, θα δίνουν μετρητά για τα έξοδα παραμονής στην ξένη χώρα και θα εξοικονομούν και πάλι δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Σε τελευταία ανάλυση, μια εγχείρηση καρδιάς που κοστίζει 100.000 δολάρια στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει με 10.000-20.000 δολ. σε μερικά από τα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ασίας».